Tips voor een tevreden, rustige baby

 

 

Het klinkt misschien vreemd, maar huilen hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Voor baby’s is het niets minder dan een vorm van communicatie. Huilt uw baby? Geef dan snel aandacht. Dat is belangrijk. Zo leert uw kindje namelijk dat huilen een reactie oproept. U voorkomt ermee dat uw zoon of dochter overstuur raakt, pijn heeft of misschien zelfs gevaar loopt. Lees hier onze tips om uw baby tevreden en rustig te houden of te krijgen.

 1. Geef op het juiste moment aandacht
  Wakker en ontspannen in de wieg? Zoek oogcontact en praat zachtjes. Zet kalme, lieflijke muziek op en beweeg samen op de maat. Aai, wieg, draag, speel, knuffel of loop samen rond. Een baby een deel van de dag dragen kan huilen helpen voorkomen, vooral in de eerste drie maanden. Als ik rustig ben, krijg ik aandacht – dat is wat een baby ervan leert.
 2. Bied genoeg afwisseling
  Geef iets om naar te kijken of aan te raken, als uw zoon of dochter wakker en ontspannen is. Baby’s kijken graag naar dingen met duidelijke kleuren en contrasten. Zet bijvoorbeeld een rammelaar op zo’n 20 of 30 cm afstand. Bied uitdaging en variatie, anders is de pret er snel af. Laat uw baby bijvoorbeeld ook regelmatig van positie veranderen en geef nieuwe dingen om naar te kijken of te doen.
 3. Probeer uit te vinden waarom uw baby huilt
  Let goed op de volgende signalen: veel bewegen en strekken van armen en benen kan erop wijzen dat uw baby gespannen is of te veel prikkels heeft gekregen. Dan is er vooral rust nodig. Opgetrokken benen? Opgezette buik? Dat kunnen darmkrampjes zijn. Wiegen en de buik masseren zorgen dan voor verlichting. Vergeet niet om praktisch te denken: is uw kindje al een tijd wakker? Hij of zij kan natuurlijk gewoon moe zijn en daarom huilen. Net gevoed? Dan waarschijnlijk geen honger, dus moet er een andere reden zijn om te huilen.
 4. Zorg dat uw baby zich prettig voelt
  In een natte of vieze luier liggen, is natuurlijk niet fijn. Controleer daarom de luier regelmatig en verschoon als dat nodig is. Houd ook de temperatuur in de gaten. Dit voelt u het beste in het nekje van uw kind. Zorg ook voor een comfortabele ligpositie.
 5. Help uw baby zich te ontspannen
  Een ontspannen baby huilt niet. Probeer uit te zoeken wat een kalmerende invloed heeft. Daar zijn verschillende manieren voor. Het begint met een liefdevolle, relaxte manier van omgaan en kijk daarna wat het beste werkt. Geef bijvoorbeeld zachte klopjes op de rug, masseer het lijfje of doe uw kindje in bad. Houd het rechtop tegen u aan en loop samen rond of zing, neurie of babbel. Probeer één ding tegelijk uit, anders krijgt het te veel prikkels.
 6. Raak niet in paniek
  Bent u gestrest of ongerust als het huilen langere tijd aanhoudt? Dat is heel normaal als kersverse ouder. Soms zijn krampjes de boosdoener, soms te veel prikkels. Ook als u zelf gespannen bent, kan uw baby daarop reageren. Maak u niet te veel zorgen en neem de tijd om zelf tot rust te komen. Hierdoor kunt u rustiger en geduldiger reageren. Dat voelt voor beiden prettiger.

Deze informatie komt van Kindergarden